Enteresan Tarihi Olaylar 2 "Kartallarla Leyleklerin Savaşı"

 Kartallarla Leyleklerin Savaşı

        Türk ve Dünya tarihi yüzlerce binlerce savaş görmüştür. Bunların bir kısmı destanlaşmış abartılı hikayelerle günümüzde çokça duyulmakta anlatılmaktır. Bugün sizlere tarihin en ilginç ve az bilinen savaşlarından bir tanesinden bahsedeceğim. "Kartallarla Leyleklerin Savaşı".

 

     18 Ağustos 1934 senesinde Times Gazetesinin Türkiye'de görev yapan muhabiri tarafından yapılan haberle kamuoyu tarafından duyulup dikkate alınmıştır. Savaş 6 tane kartalın bir Leylek yuvasına saldırması anne, baba ve tüm yavruları öldürmesi sonucu başlamıştır. Ne kadar insanı bir özellik olarak bilinse dahi sanırım hayvanlarda intikam duygusunu taşımaktalar. Kartallar yuva baskınından bir kaç gün sonra yeni bir yuvaya saldırmak istemişler fakat gittiklerinde yuvanın boş olduğunu görmüşler aktarılana göre. Çünkü Leylekler önlemlerini almışlar ve yuvaların bir kısmını boşaltmışlar. Daha sonrası olanlar şuana kadar anlattıklarımdan çok daha ilginçtir. Memleketin her yanından toplanan leylekler adeta bir ordu gibi kümelenip kartalları aramaya başlamışlar. Bulduklarından ise çok kanlı diyebileceğimiz bir savaş başlamış. Köylülerde Leyleklerden yana saf tutup kartallara karşı silah kullanmaya başlamışlar. Durum öyle bir hal almış ki dönemin Genel Kurmay Başkanı Mareşel Fevzi Çakmak Paşa'ya kadar ulaşıp duruma müdahale etmesi talep edilmiş. Savaşın taraflarından Leylekler 300 kadar bir sayıdayken Kartallar 60 kadarlarmış.Gazete de geçen bir haberi size direkt olarak aktarayım. 

"Aydın: Üç gündür süren leylek ve kartallar savaşında bugün leylekler üstün duruma geldiğinden leylekler yuvalarına gelip yavruları ile meşgul olmuşlardır. Aldıkları yaralarla yuvalarına gelen leylekler, ölen yavruları yuvadan atmışlar sonra dönüp tekrar savaşa gitmişlerdir. Halk yavru leylekleri gözetip kolluyor. Menderes yakınında çalışan çiftçiler 2000 kadar leyleğin takviye birlik olarak savaşa geldiğini bildirmişlerdir."

     

Germencik (Aydın) Akajans

Germencik ilçesine bağlı Meşeli köyünün Soğukpınar mevkiinde kartallarla leyleklerin kıyasıya savaşında 29 leylek ile 33 kartal öldü. Soğukpınar mevkiinde öğle saatlerinde meydana gelen Leylek-Kartal savaşı köylüler tarafından da takip edildi. Bu arada bazı köylülerinde av tüfeği ile ateş ederek kartalları öldürdükleri savaşta, 29 leylek ile 33 kartal öldü. Leylek-Kartal savaşı köyde günü konusu haline geldi. 





Aşağıdan bloğumun diğer ilginizi çekebilecek paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.







 

Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Yayınlar

Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa Arasındaki Mektuplaşma

Çanakkale Geçilmedi Geçilemeyecek

Sarıkamış Harekatı -2

Tarihin Kara Lekelerinden Menemen Ayaklanması

İstiklal Marşının Yazım Sürecinde Yaşananlar

Halifeliğin Kaldırılması Laik Türkiye İçin En Atılmış En Kuvvetli Adım