Çanakkale Geçilmedi Geçilemeyecek

 

Çanakkale Destanı 

   Çanakkale Destanı: Ulu çınar Türk ulusunun tarihine sığdırdığı en kudretli en dolu en büyük savaşlarından bir tanesi. Anlatması öylesine güç ki Çanakkale'yi her yeri ayrı kahramanlık her yeri ayrı hikaye. Sevgili okurum gelin sizlerle geçmişe küçük bir yolculuğa çıkalım ve size o dönemi yaşananları dilim döndüğünce tasvir etmeye çalışayım. 

      Dünyada yer yerinden oynuyor. Bütün devletler kendine bir saf tutmuş adeta bir sırtlan sürüsü gibi birbirlerinin etini çekiştiriyorlar. O döneme kadar zar zor ayakta kalmış savaşlarla çokça yıpranmış, Balkanları ve daha nice vilayetini kaybetmiş Cihan İmparatorluğu Osmanlı artık hasta yatağa düşmüş, köklerinden kopmuş koca bir çınar. Tek başına kalmış canlı, canlı eti kemirilmek istenen Osmanlı İtilaf Devletleri tarafından dışlanmış paylaşılma planları yapılmıştı. Yalnızlıktan çekinen Osmanlı kendine yoldaş olarak Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan oluşan İttifak güçlerini seçmişti.(İtalya'da bu birliğe dahildi fakat bilindiği üzere taraf değiştirdi.)

   Sene 1915 Savaşın en ateşli olduğu zamanlar... İngilizler ve Fransızlar savaşta onların yanında taraf tutmuş olan Rus Çarlığı'nın savaşa devam edebilmek için yardıma ihtiyacı olduğunu biliyorlardı. Rusya'nın yardım talepleri üzerine plan yapan İtilaf güçleri Rusya'ya yardım götürmek için Çanakkale Boğazından geçmenin en kestirme yol olacağını düşündüler. Önlerindeki tek engel yatağa düşmüş hasta gücü olmayan Osmanlı İmparatorluğuydu. Ne yanlış gidebilirdi ki?


   Suda yüzen kaleleri vardı İngilizler ile Fransızların. Bunlarla biraz bombardıman yaptıktan sonra Çanakkale'den ellerini kollarını sallayıp geçebileceklerini düşündüler. Gelen komutanların kendince yaptığı hesaplara göre 2 gün içinde direnişi kırıp boğazı geçeceklerdi. Peki bu kendini yenilmez zanneden ordu ve komutanları düşündükleri başarıya muvaffak olabildiler mi? Bunun cevabını galiba hepimiz biliyoruz. Kocaman bir Hayır!!!


    Türk Milletini yenilmez kılan sahip olduğu silahları yada gelişmiş teknolojisi, asker fazlalığı vb. imkanları değildi. Öyle bir ordu düşünün ki her neferi vatan için bir an olsun gözünü dahi kırpmadan ölüme yürüsün. Öyle bir inanmışlık vardı ki kutlu Türk Ordusunda emin olun dünya savaş tarihi böyle bir azmi böyle bir gayreti o güne kadar görmemişti. Bütün bir ulus her neferiyle zulme direniyordu. Vatan namustu ve ona uzanmaya çalışan her eli tutuyor ve koparıyordu. Düşman güçlüydü, Türk Ordusunun üzerine kıyamet silahları ile geliyordu. Fakat bu ordu imanla, aşkla öğlesine bağlıydı ki vatanına mühimmatı bittiği yerde gözünü dahi kırpmadan mermilerin üzerine süngü ile koşuyordu. Can aldı can verdi,  öldü öldürüldü mertçe yiğitçe savaştı toprağa düştü. Ama ne olursa olsun namusuna uzanan her tehlikeyi bertaraf etti. Yanan her ateşe, sıkılan her kurşuna göğsünü siper etti. 

   Öylesine büyük kahramanlıkları şahit oldu ki Çanakkale isimli isimsiz yüzbinlerce kahraman. İsmi en çok bilinenleri anarak onların nezdinde bütün şehit ve gazilerimizi yad etmek istiyorum. 


  • Yarbay Mustafa Kemal  
  • Üsteğmen Hasan
  • Çavuş Mehmet
  • Onbaşı Seyit
  • Onbaşı Nezahat        
  Onların her biri ya şehittir ya gazi ismini belki hiç duymadığımız yüzlerce binlercesi. Hepsi bu vatan için can vermiş anne kuzuları. Ruhları şad olsun. Hepsi Türk milleti huzur içinde kalabilsin diye can hıraş uğraştılar. Hepsine bir teşekkürü hepimiz adına borç bilirim. 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferinin 106. Yılı kutlu olsun.




  Günümüzde Türklüğünden çekinen, utanan varsa tarihine baksın. İnsana verilebilecek en büyük onurlardan birdir "Türk" olmak. Unutturmaya çalışanlara inat şehitler ve gaziler  aşkına hep birlikte hep bir ağızdan söyleyelim istemeyenlerin duyacağı şekilde!!!


        Türküm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türküm diyene! 
 
Sağlıklı ve huzurlu günler geçirmeniz dileğiyle. "T.D"    

Aşağıdan bloğumun diğer ilginizi çekebilecek paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilecek Diğer Yayınlar

Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa Arasındaki Mektuplaşma

Sarıkamış Harekatı -2

Tarihin Kara Lekelerinden Menemen Ayaklanması

İstiklal Marşının Yazım Sürecinde Yaşananlar

Enteresan Tarihi Olaylar 2 "Kartallarla Leyleklerin Savaşı"

Halifeliğin Kaldırılması Laik Türkiye İçin En Atılmış En Kuvvetli Adım