Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim

 Dede ve Torun

      Eğlenceli Tarih Dersleri: Fatih Sultan Mehmet'i anlatmaya başlamışken onun elinin dokunduğu ve Osmanlının en büyük Mareşallerinden  biri olan Yavuz Sultan Selim ile aralarındaki bağı ve ilişkiyi de anlatmak istiyorum sizlere. 

     Rivayet odur ki Fatih Sultan Mehmet Han bir rüya görür ve gördüğü rüyayı dönemin alimlerine yorumlattığında onun soyundan gelen ve doğacak olan bir erkek çocuğunun Osmanlı bayrağını dünyanın dört bir yanına taşıyacağını ve İmparatorluğu sınırlarını neredeyse cihanın ufuklarına dayayacağından bahsederler. Bu rüya tabirinden kısa bir süre sonra Yavuz Sultan Selim dünyaya gelir. Fatih Sultan Mehmet Han torununu belli bir yaştan sonra dizinin dibinden ayırmaz ve yetiştirilmesiyle özel ilgilenir. Bu günde bildiğimiz üzere Yavuz Sultan Selim çok kısa süre içinde doğuda neredeyse feth edilecek toprak bırakmamıştır. Fatih Sultan Mehmet öylesine büyük bir şahsiyetti ki yetiştirdikleri neredeyse kendisini geçti. Vizyonu teknolojiye bakışı, çağı yakalaması, cesurluğu hepsi örnek alınacak davranışlardı ki Yavuz da öyle yaptı dedesinin izinden gitti. Belki dedesini de geçti. Bu iki büyük şahsiyeti kıyasa tabi tutmak benim haddime değildir. Fakat ikisinin de yaptığı işler ortadadır. Fatih Sultan Mehmet Osmanlı'yı İmparatorluk haline getirmiş Yavuz Sultan Selim ise hazineyi ağzına kadar doldurup Osmanlının altın çağını hazırlamış oğlu Kanuni Sultan Süleyman'a dönemin hem ekonomik hem de ordu açısından en güçlü devletini miras bırakmıştır. Bu kadar büyük bir Mareşal'in arkasında Fatih Sultan Mehmet ve öğretileri olması onun bir kez daha büyüklüğünü kanıtlar niteliktedir.

    Bana ilginç gelen çok yerde görmediğim bir kesiti sizlere de aktarmak istedim. Umarım zevkle okuyabileceğiniz bir yazı olmuştur. Hepinize sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.


Aşağıdan bloğumun diğer ilginizi çekebilecek paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Yayınlar

Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa Arasındaki Mektuplaşma

Çanakkale Geçilmedi Geçilemeyecek

Sarıkamış Harekatı -2

Tarihin Kara Lekelerinden Menemen Ayaklanması

İstiklal Marşının Yazım Sürecinde Yaşananlar

Enteresan Tarihi Olaylar 2 "Kartallarla Leyleklerin Savaşı"

Halifeliğin Kaldırılması Laik Türkiye İçin En Atılmış En Kuvvetli Adım