I.Murat (Murad-ı Hüdavendigar, Gazi Hünkar)

 3. Osmanlı Padişahı I.Murat

    Eğlenceli Tarih Dersleri: Osmanlın 3. padişahı olan Sultan Murat'ın babası Orhan Gazi annesi ise Nilüfer Hatundur. Osmanlı Devletinin İlhanlılardan I. Murat zamanı tamamen koptuğu onlara karşı bir bağlılığının vergi ödeme durunun kalamadığı düşünülmektedir. Osmanlı Devletinde Sultan unvanı  ilk kez bu dönem için kullanılmıştır. Kaynaklar ne olmamakla birlikte Şehzadeliği döneminde Bursa'da sancak beyliği yaptığı muhtemeldir. 1361 de babası Orhan Beyin ölümü üzerine bursa ahileri kararıyla hünkar ilan edilmiş ve Bursa'ya çağrılmıştır. Tahta geçtikten sonra yeni bir hünkarın haberini alan çevredeki Osmanlı düşmanları Bizanslar Karaman Oğulları vb. Osmanlıya karşı bir takım hareketlere girişmişlerdir. Fakat Sultan Murat deneyimli komutanları  ve ulemayla danışarak tahta çıktığı ilk sene içinde isyan hazırlığı içindeki kardeşlerini bertaraf etmiş, Karaman Oğullarını malup etmiş ve elden çıkmış olan Ankara kalesine hücum edip kaleyi geri almıştır.

      Anadolu'da idareyi bütünüyle sağlan Sultan Murat 1361 de Rumeli'ye doğru hareket edip Bizans'ın tekrardan ele geçirdiği Lüleburgaz ve Çorluyu geri almıştır. Oradan da Edirne üzerine doğru hareket eden padişah Edirne'yi de fethedip Osmanlı sınırları içerisine katmıştır. I. Murat Döneminde Kütahya, Simav, Tavşanlı, Emet Oğlu Yıldırım Beyazıt'ın çeyiz hediyesi olarak Osmanlıya katılmıştır. Akşehir, Yalvaç, Beyşehir, Seydişehir, Karaağaç, Eğirdir ve Isparta'da 80 bin akçe karşılığı Hamitoğulları Beyliğinden satın alınmıştır. 

    1. KOSOVA MEYDAN MUHARABESİ

        Padişahın yaptığı en büyük savaşlardan biri denilse yanlış olmaz. Osmanlının üzerine ordu toplayıp gelen Sırbistan Prensliği, Bosna Krallığı ve Hospitalier Şovalyeleri Sultan I. Murat tarafından bozguna uğratılmıştır ve savaş Osmanlı Devleti lehine sonuçlanmıştır ve Sırplar Osmanlı üstünlüğünü kabul etmek zorunda kalmıştır. Fakat kaynaklara göre I. Murat savaş alanını gezerken bir Sırp askeri tarafından sırtından hançerlenerek öldürülmüştür. 


Aşağıdan bloğumun diğer ilginizi çekebilecek paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Yayınlar

Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa Arasındaki Mektuplaşma

Çanakkale Geçilmedi Geçilemeyecek

Sarıkamış Harekatı -2

Tarihin Kara Lekelerinden Menemen Ayaklanması

İstiklal Marşının Yazım Sürecinde Yaşananlar

Enteresan Tarihi Olaylar 2 "Kartallarla Leyleklerin Savaşı"

Halifeliğin Kaldırılması Laik Türkiye İçin En Atılmış En Kuvvetli Adım