Kayı Beyliğinin Devlet Oluşu (Devlet-i Aliyye "Osmanlı İmparatorluğu")

Osman Gazi Dönemi  

  
Eğlenceli Tarih Dersleri :  Dedesi Süleyman Şah, Babaannesi Hayme Hatun, Babası Ertuğrul Gazi, Annesi Halime Hatun'dur. Osmanlı İmparatorluğu kurucusu ve ilk Padişahıdır. 1299'da Bağımsızlığını ilan edip uç beyi olmaktan çıkmış  Söğüt ve Domaniç'te Osmanlı Beyliğini kurmuştur. Moğol istilasından kaçan bazı Türkmen topluluklarının beyliğe sığınması ile askeri gücü ve nüfusunda gözle görülür bir biçimde artışlar olmuştur. Kuruluşundan kısa süre sonra Doğu Roma  toprakları ve Anadolu'da hakim güç haline gelmiştir. Öncelikle Bizans(Batı Roma) bölgesel güçleriyle (Tekfurlar="Bizans'ta bölgesel yönetici vali" ve emrindeki askerler) çatışmalar yaşamış ve bu çatışmalardan çoğunlukla üstün çıkmıştır. Daha sonraları merkezi Bizans ordusuyla karşı karşıya gelmiştir. Köprühisar, Eskişehir, Karacahisar ve İnegöl Osman Gazi döneminde feth edilmiş yerleşkelerdendir.

 Ölüm tarihi tarihçiler arasında bir tartışma konusu olsa dahi 1320 ile 1327 yılları arasında öldüğü bilinmektir.

Vasiyeti: Önce dedi ki: Oğul! Ben öldüğüm vakit beni Bursa'da şu Gümüşlü Kubbe'nin altına koy. Bir kimse sana Allah’ın buyurmadığı sözü söylese sen u kabul etmone. Eğer bilmezsen Allah ilmini bilene sor. Bir de sana itaat edenleri hoş tut. Bir de alplarına (askerlerine) daima ihsan et ki senin ihsanın onun halinin tuzağıdır.

Onlarca başarılı savaş veren bir sürü şehirler kaleler feth eden Osman Gazi ölürken ardında sadece bir sırtlak tekelesi (binevi elbise) bir yancığı (atın yanına asılan torba), bir tuzluğu, bir kaşıklığı, bir sokman çizmesi, birkaç atı, birkaç çift öküzü ve birkaç sürü koyun dışında bir mal bırakmamıştır.  Günümüzde ki tüm dünya yöneticilerine örnek olabilecek bir son... Mezarı Bursa'da bulunmaktadır.

 

Osman Gazi Temsili Portre


Aşağıdan bloğumun diğer ilginizi çekebilecek paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Yayınlar

Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa Arasındaki Mektuplaşma

Çanakkale Geçilmedi Geçilemeyecek

Sarıkamış Harekatı -2

Tarihin Kara Lekelerinden Menemen Ayaklanması

İstiklal Marşının Yazım Sürecinde Yaşananlar

Enteresan Tarihi Olaylar 2 "Kartallarla Leyleklerin Savaşı"

Halifeliğin Kaldırılması Laik Türkiye İçin En Atılmış En Kuvvetli Adım