Enteresan Tarihi Olaylar 3 "Şebeş Savaşı (Osmanlı İmp. /Kutsal Roma-Cermen İmp.)"


 Alman Kaynaklarına Göre Şebeş Savaşı

    Şebeş savaşı Osmanlı ve Alman kaynaklarında iki farklı şekilde tasvir edilmiştir. Bugün sizlere savaşı Alman kaynaklarında anlatıldığı üzere aktaracağım. Karanşebeş(Şebeş) savaşı tarihin en garip savaşlarından bir tanesidir ordu içindeki farklı milletlerin ve anlaşmazlığın nelere sebebiyet verebileceğinin en büyük kanıtlarından bir tanesidir. Hadi başlayalım.

    Kaynaklara göre 17 Eylül 1788 akşamı yaşanmış bir olaydır. Savaş demememin sebebini birazdan anlayacaksınız. 100 bin kadar Avusturya öncü birliği keşif için ordunun önünden Karanşebeş kasabasına gidip  yakınlarında kamp kurarlar(Günümüz  Romanya'sında Caransebeş). Hafif süvari birliği (Hussar birliği) keşif için Timiş nehrinden karşıya geçerler. Fakat orada Osmanlı ordusuna dair tek bir iz bile bulamazlar. Hafif süvari birliğinin yolda karşılaştığı çingene konvoyu onlara schnapps (cin,alkollü likör) satmayı teklif eder. Teklifi beğenen askerler alkol fıçılarını satın alırlar. Arkadan gelen piyade birliği süvari birliğinin alkol kullandığını görünce onlara katılmak isterler. Fakat süvariler alkollerini piyadelerle paylaşmak istemez ve fıçıların etrafını sararlar. Tartışma sürerken askerlerden biri ateş eder ve olayların fitili bu ateş sonucu ateşlenir. Piyadeler ve süvariler arasında çatışma başlar. 


   Çatışma sırasında bazı piyadeler süvarileri korkutmak için Turciii Turcii (Romence : Türkler) diye bağırırlar. Bunu duyan süvariler Türkler geldi zannedip kaçmaya başlarlar. Süvarilerin dağıldığını gören piyadelerde ne olduğunu anlamayıp kaçışmaya başlarlar. Yazının başında değindiğim gibi Avusturya ordusu karma bir ordu olduğu için büyük bir iletişim problemi ordu içinde baş gösterir. Avusturya subayları askerlerin dağılmasını önlemek için Halt, Halt diye bağırmaya başlar(Almanca:Dur). Fakat  bilmeyen askerler bu nidaları Allah Alla sesine benzetince Osmanlı ordusu bakın yaptı zannedilip ortalık iyice karışır. Süvarilerin dörtnala ana kampa doğru at sürdüğünü gören kamptaki birlik kumandanı Osmanlı akıncıları baskın yaptı zannedip askerlerine atış emri verir böylece Avusturya ordusu kendi askerlerini vurmaya başlar. Bu kargaşa sonucu bütün ordu geriye çekilir. Olaydan 2 gün sonra olay yerine gelen Osmanlı ordusu geride 10 bin civarı ölü askerle karşılaşır. Öyle garip bir durumdur ki Osmanlı savaşmadan sadece adı ile savaş kazanmış Avusturya ordusu kendi kendini imha etmiştir. 



Aşağıdan bloğumun diğer ilginizi çekebilecek paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

  1. 10 numara yazı olmuş. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek ben geri dönüşünüz için teşekkür ederim asıl.

      Sil

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilecek Diğer Yayınlar

Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa Arasındaki Mektuplaşma

Çanakkale Geçilmedi Geçilemeyecek

Sarıkamış Harekatı -2

Tarihin Kara Lekelerinden Menemen Ayaklanması

İstiklal Marşının Yazım Sürecinde Yaşananlar

Enteresan Tarihi Olaylar 2 "Kartallarla Leyleklerin Savaşı"

Halifeliğin Kaldırılması Laik Türkiye İçin En Atılmış En Kuvvetli Adım