Sarıkamış Harekatı

 Hırsın Kaybettiği Canlar

        Bu bir tarih bloğu ama adı üzerinde blog okuyucularım ara sıra kendi düşüncülerimi de paylaştığımı biliyorlardır. Bu günkü yazımda salt tarihi olaylardan değil okuduklarım üzerine yaptığım çıkarımlardan bahsedeceğim.

      Öncelikle Enver Paşa, Hafız Hakkı Paşa, İhsan Paşa ve Galip Paşa fazlasıyla ve bu gün bizim anlayamayacağımız derece de milliyetçi kişiliklerdi. Fakat ne oldu da Sarıkamış'ta şanlı Türk ordusu kırıldı ve binlerce şehit verdik. O günü komutanları deneyimsiz, savaş görmemiş, cepheden yada askerden haberi olmayan tecrübesiz şahıslar değillerdi. Sarıkamış öncesi aslında durumu ziyadesiyle irdeleyip anlayabilecek askeri zeka ve birikime sahiplerdi. Fakat zekalarının önüne ideoloji ve hırsları geçince olanlar oldu. Yeterli teçhizatı soğuğa karşı dayanacak gücü olmayan orduyu eksi bilmem kaç derece soğuğa Sarıkamış'a sürdüler. Kahraman mehmetçik elbette ki cepheden kaçmazdı yada emir sorgulamazdı en nihayetinde Türk askeriydi onlar. Sonlarını bile bile yürüdüler cepheye ve komutanlarının hırslarını yitip gitti binlerce can. Tarihimizdeki en başarısız harekatlardan birinin adı oldu Sarıkamış ve binlerce anne evladını, binlerce eş kocasını kaybetti. Her ne kadar donanımlı olursanız olun,  konu hakkında her ne kadar bilginiz olursa olsun hırsınız eğer ki çok ağır basarsa gözünüz kör olur ve size yapmamanız gereken şeyler yaptırır. Amacım o dönemin yöneticilerini suçlamak değildir. Haddime de değildir onu tarihçiler tartışsın fakat benim anlatmak istediğim asıl mevzu şudur ki tarihi okumamızın araştırmamızın en büyük sebebi geçmiş geleceğe ışık tutmaktadır. Yani gördüğümüz tarihi olaylardan ders almak, çıkarımlar yapmak gerekmektedir. Hırslarınız gözümüzü kör ettiği sürece kaybetmeye, yanlış yapmaya mahkum kalırız. Bazen sadece biz kaybederiz ki bu sineye çekilebilir belki bize ders olur bazen de böyle binlerce cana sebebiyet verir ki bunun hesabınızı ne vicdanınıza nede insanlara açıklayabilirsiniz.

      Uzun lafın kısası hayat boyu büyük veya küçük karar alırken her zaman eksilerini artılarını gözetmek elzemdir. Aklın ve mantığın çerçevesinde hareket etmek insana her zaman fayda sağlar.  Bu konuda sizi biraz düşündürmek istedim. Şehitlerimizi saygı, rahmet ve özlemle anıyorum. Eğer ki bir kişiye bile aracı olabilirsem ne mutlu bana sağlıklı ve huzurlu günler dilerim. "T.D"



Aşağıdan bloğumun diğer ilginizi çekebilecek paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Yayınlar

Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa Arasındaki Mektuplaşma

Çanakkale Geçilmedi Geçilemeyecek

Sarıkamış Harekatı -2

Tarihin Kara Lekelerinden Menemen Ayaklanması

İstiklal Marşının Yazım Sürecinde Yaşananlar

Enteresan Tarihi Olaylar 2 "Kartallarla Leyleklerin Savaşı"

Halifeliğin Kaldırılması Laik Türkiye İçin En Atılmış En Kuvvetli Adım