İstanbul'un Fethi

 İstanbul Neden Bu Kadar Önemli

      Eğlenceli Tarih Dersleri:  Bu güne dek İstanbul Fethiyle alakalı yüzlerce hatta binlerce yazı harılanmıştır. Bu yazıda ben sizlere İstanbul'un nasıl feth edildiğinden ziyade neden bu kadar önemli olduğundan bahsedeceğim. Detaylı hazırlıkları ve savaşın gelişim sürecini  Türk Tarih Kurumu'nun sayfasından okuyabilirsiniz. Linki buraya bıraktım yazıya tıklayarak ulaşabilirsiniz hadi başlayalım.

      İstanbul'un fethi neden bu kadar özeldir? Osmanlı Devleti İstanbul Fethinden öncede bir sürü büyük şehir zapt etmiştir. Hepsinin kendince büyük önemi vardır fakat hiçbiri İstanbul kadar ne Türk dünyasında nede yabancı ülkelerde bu kadar anılmamıştır. İstanbul bilindiği üzere Doğu Roma'nın (Bizans'ın) başkentidir aynı zamanda Ortodoks mezhebinin merkezidir. İstanbul'un fethinin Hristiyan dünyasında büyük yankı uyandırmasının bir sebebi dini değeridir. Bir diğer sebebi ise İstanbul'u ele geçirmeyi Osmanlıda başta olmak üzere birçok devlet ordu komutan defalarca denemiş ve başaramamıştır. O güne kadar büyük ve kuvvetli surlarla çevrili bir şehri zapt etmek için çok fazla yöntem deneniyordu fakat bu süreç genelde uzun ve sancılı bir hale bürünüyordu. Fatih Sultan Mehmet Han hiç yapılmayanı düşündü ve yaptı büyük surlarında toplarla delinebileceğini fark etti ki bunun için o döneme kadar görülmemiş büyüklükte toplar döktürdü. Kendisinin de bizzat proje çizimlerini yaptığı söylenmektedir. Şahi topları çok büyük ve yıkıcı etkisi çok fazla olan toplardı. Sürekli ateşlenemiyorlardı seri bir biçimde fakat ateşlendiği zaman surlara ziyadesiyle hasar veriyorlardı. İstanbul zapt edildiği dönemde Avrupa'da feodalite çok yaygındı. Bunlar büyük surlar ardına saklanmış belli sayıda adamı bulunan prenslikler veya soylulardı. Örnek olarak devlet veya kişiler arkasından bir iş yapıyorlardı bunun sonrasında kalelerine çekiliyorlardı bunlara karşı bir operasyon yapmak tahmin edeceğiniz üzere bir hayli zorlaşıyordu. Fakat büyük Mareşal Fatih Sultan Mehmet'in yaptıklarından sonra fark edildi büyük kaleler veya surlar geçilemez değiller. Bu Avrupa'da ki düzeni kökten değiştirdi. Tarihin seyrini değiştirmesinin bir sebebi de budur. Bir diğer sebep ise ateşli silah teknolojisinin savaşlarda ne kadar büyük bir güç olabileceği görülmüş oldu. Yani barutun savaş meydanlarındaki önemi gücü ok ve kılıç karşısında ne kadar başarılı olabileceği görülmüş oldu. Bu savaş tarihi şekli ve stratejilerini dahi değiştirmiştir. Osmanlı Devleti'nin senelerce Avrupa da ve Doğuda başarılı savaşlar göstermesinin temelinde o dönemki en yüksek teknoloji olan ateşli silahlar ile donanmış bir ordunun olması sebep olarak gösterilebilir. 

      Anlayacağınız İstanbul'un zapt edilmesi basit bir olay değil aksine dünya tarihini kökten değiştiren bir olaydır. Avrupa'nın yapısını senelerce belirleyecek Osmanlı Devleti'nin imparatorluğa dönüştüğü savaştır. Birçok tarihçiye göre anlattığım sebeplerden ötürü orta çağın kapanışı ve yeni çağın başlangıcı olarak kabul edilir. Kimi insanlar kafasında ne kuruyorlar bilmiyorum peşin yargıyla İstanbul fethi nedir zaten Bizans yıkılmak üzereydi gibi çıkarımlar yapıyorlar ama durumun böyle olmadığını anlattığımı düşünüyorum. Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.



Aşağıdan bloğumun diğer ilginizi çekebilecek paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.



Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Yayınlar

Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa Arasındaki Mektuplaşma

Çanakkale Geçilmedi Geçilemeyecek

Sarıkamış Harekatı -2

Tarihin Kara Lekelerinden Menemen Ayaklanması

İstiklal Marşının Yazım Sürecinde Yaşananlar

Enteresan Tarihi Olaylar 2 "Kartallarla Leyleklerin Savaşı"

Halifeliğin Kaldırılması Laik Türkiye İçin En Atılmış En Kuvvetli Adım