Halifeliğin Kaldırılması Laik Türkiye İçin En Atılmış En Kuvvetli Adım

 3 Mart 1924 

       Kurtuluş Savaşından çıkmış bağımsızlığını elleri kana bulanmış para hırsında toprak hırsında olan bütün devletlerden söke söke alan Türkiye Cumhuriyeti Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları önderliğinde büyük bir devrim hareketine başlamıştı. Devleti ve halkı yıpratan durumlar tespit edilmiş üzerine fikirler üretilip çalışmalara başlanmıştı. Cumhuriyet tarihi boyunca en büyük hareketler bu dönemde gözlemlenmiştir desem hiçte abartılı bir ifade kullanmış olmam sanırım. 

     Mustafa Kemal Paşanın hayallerinde laik bir Türkiye Cumhuriyeti vardı. Fakat yıpranmış, gücünü yitirmiş yabancı devletlerin baskılarıyla itibarsızlaştırılmış hilafet kurumu bunun önünde en büyük engeldi. Günümüzde bazı zihinler o dönemi hiç incelemeden hilafetin kaldırılmasını çok büyük bir hata olarak değerlendirmektedirler. Fakat o döneme en yakın dönem olan 1. Dünya Savaşı zamanları gözlemlendiğinde halifenin cihat çağrısına pekte olumlu dönüşler alınmadığını hatta ve hatta Arap toplumunun İngiliz Devleti'nin kışkırtması ile Osmanlı yani hilafet kurumu karşısında cephe aldığı ve ona karşı savaş verdiği gözlemlenmektedir. Genç Cumhuriyet döneminde ise Cumhuriyet karşıtı bazı gerici topluluklar hilafet makamı etrafında toplanarak ülke için ciddi tehditler oluşturmaya başladılar. Bu durum hilafet makamının kaldırılmasını daha kolay bir hale getirdi. O dönemki insanlarında rahatlıkla anlayabileceği bir gerekçe sunulmuştu insanlara. Fakat laiklik neden Atamızın isteğiydi ve neden önemliydi. Din temiz ve saf bir vicdan hususudur. İnanç yaradan ile kul arasındadır ve bunun propagandası yada yönetimde söz sahibi olabilecek duruma gelmesi suistimal edilebilir bir durumdur ve ziyadesiyle tehlikelidir. Devletin içine organize bir biçimde sızan sözde dini bir toplumun devlete ne kadar büyük zararlar verebileceğini çok yakın bir zamanda acı bir biçimde gördük ve deneyimledik. Laiklik bunların önündeki en güçlü duvar devleti ve vatandaşı koruyan son savunmadır.

   Hilafetin kaldırılması bu yüzden etraflıca bilinmesi gereken bir olaydır. Nedeni sorgulanmalı sonuçları araştırılmalıdır. Okumak ve araştırmaktan aciz bir toplum geri kalmaya ve yok olmaya mahkumdur sevgili okurlar unutmayın. Hepinize sağlıklı ve huzurlu günler dilerim. "T.D"


Aşağıdan bloğumun diğer ilginizi çekebilecek paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilecek Diğer Yayınlar

Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa Arasındaki Mektuplaşma

Çanakkale Geçilmedi Geçilemeyecek

Sarıkamış Harekatı -2

Tarihin Kara Lekelerinden Menemen Ayaklanması

İstiklal Marşının Yazım Sürecinde Yaşananlar

Enteresan Tarihi Olaylar 2 "Kartallarla Leyleklerin Savaşı"